YEMEKLERİMİZ

Dutluca çevresinde geleneksel beslenme alışkanlığı sürmektedir. Beslenmenin temelini buğday, süt, et ve buğday ürünleri oluşturur. Halk, yiyeceğini kendisi hazırlar. Bir çok yiyecekler kış için hazırlanır. Hazır yiyecekler fazla kullanılmaz. Halkın kendi hazırladığı yiyecekler arasında Katmer, tarhana, bulgur, erişte, yarma, keşkek, reçel, pekmez, pelverde, (Marmelat) peynir, keşelek (çökelek), tereyağı (sayyağı) gibi yiyecekler yer alır.

Yöresel Yemek Çeşitleri:

1.     Pelverde (Marmelat): Elma, armut gibi meyvelerinin pişirilmesinden sonra bunların süzülmesinden elde edilen koyu kıvamda meyve özüdür..

2.     Sündürme: Peynirden yapılır.

3.     Höşmerim: Taze peynir eritilip üzerine bal yapısı konur.

4.     Tava çöreği: Mayalı hamurun yağda kızartılmasıdır.

5.     İri hamur (Elhamuru)

6.     Keşkek

7.     Yazma Çöreği

8.     Ayranlı Aş

9.     Katmer

10.  Tutmaç Çorbası (Kötü Kız Aşı)

11.  Yumurta Gayganası

12.  Erüşte

KATMERİN TARİFİ

Malzemeler 

1 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
5 Su Bardağı Un
Yeterince Su
Tuz
İçi İçin
1/2 Paket Margarin

5 su bardağı unu genişce bir kaba alalım. Una bir tutam tuz ilave edelim. Ortasını havuz gibi açarak yavaş yavaş su ve sıvı yağ ilave edelim. Yumuşak bir hamur haline gelene dek yoğuralım. Hamuru 15-20 dakika kadar ılık bir yerde dinlendirelim.
Hazırladığımız hamurdan yumruka büyüklüğünde parçalar koparıp, eşit büyüklükte bezeler hazırlayalım. İlk bezeyi hafifçe unlanmış bir zeminde oklava ile mantı yufkası inceliğinde açalım.
Daha önce erittiğimiz margarini hazırladığımız yufkaların üzerine sürerek üçgen şeklinde katlayalım. Bütün bezeleri bu şekilde hazırlayalım. Yufkaları, yağının donması için bir süre bekletelim. Katmerin  içine kıyma, peynir, patates, reçel vb. isteğe bağlı yiyecekler konabilir.
Bekletilen yufkaları tekrar oklava ile açalım  sac veya tava üzerinde pişirip servise sunalım.

 

 

YAPRAKLI YEMEKLERİ

ETLİ HAMUR
Hamur.elde etmek için bir kaba un, yumurta ve tuz koyulup suyla yoğrulur. Yaslağaçta hamur pazılanır. Oklava ile pazılar açılır. Açılan hamur kare şeklinde (2X2) kesilir. Önceden hazırlanan iç (kıyma, maydonoz, soğan, karabiber ve tuz karışımı) kesilen hamurun ortasına tek tek konur. Kare şeklindeki hamur 4 kenarından tutularak bükülür. Tepsiye dizilir. Tencerede kaynayan suya tuz atılır. Hazırlanan hamur bu suya atılıp hemen karıştırılır. Piştikten sonra ocaktan indirilir ve üzerine soğuk su ilave edilir. Suyun içinden çıkarılan hamur boş tepsiye konur. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Kızarmış tereyağı ile Salça hamurun üstüne dökülüp servis yapılır.

PIHTI
        Büyükçe bir tencerede su kaynatılır. Biraz tuz atılır. Ocakta kaynayan su yere indirilip büyük kepçe ele alınır. Başka birisi unu avuç avuç suya koyar, diğeri kepçe ile hızla çırpar. Divirdiği kalmayıncaya kadar çırpmaya devam edilir. Daha sonra ateşe konur. Kızarıncaya kadar çırpma işlemi sürdürülür. Kızardıktan sonra ateşten alınır. Geniş bir siniye ezilmiş ceviz serpilir. Çorba kaşığı ile ceviz büyüklüğünde hamur parçalar halinde siniye konur. Üstüne tekrar ezilmiş ceviz dökülür. Kızartılmış tereyağının içine pekmez koyulup hamurun üzerine dökülür. Yemeğimiz servise hazırdır.

FIT FIT AŞI
        Bulgurun ufağından (fıtfıt) yapılır. Tencereye, yağ, soğan, salça ve kıyma konarak iyice kavrulur. Bu karışıma su ilave edilir. Su kaynayınca fıtfıt ve tuz koyulup ateş üstünde suyu çekinceye kadar pişirilir (Normal ateşte). Ateşten indirilip servis yapılır.

MIHLAMA
      Bir tavanın içinde kıyma ile soğan ateşte karıştırılarak kavrulur. Bunun içine yumurta dağıtılmadan kırılır. Üzerine kızarmış tereyağı-ilave edilir. Piştikten sonra tuz ve biber koyulup, ateşten indirilir.

KEŞKEK
     Buğday dövülür (Kabuğu soğuluncaya kadar). Dövülmüş buğday bol suda yıkanır, güneşte iyice kurutulur.
Keşkek tencereye konur, suyu ilave edilir. İçine kemikli et ve tereyağı konup fırına verilir. Fırında suyu iyice çekinceye kadar pişirilir. Servise hazırdır.

EVLİLİK

KIZ İSTEME:

İstenecek kızın ailesine bir hafta önce dünür gidileceği için haber verilir. Damat adayının annesi ve babası kızı istemeye gider. Kızın ailesi hemen karar vermezler birkaç gün düşünürler ve kızın fikrini alırlar. Eğer uygun görürlerse erkek tarafı tekrar gelir aralarında söz yüzüğü takarlar.

 

NİŞAN:

Kız en az fazla dokuz ay boyunca sözlü kalır ve sonra nişan yapılır. Nişan düğüne yakın bir tarihte yapılır. Nişan kız evinde yapılır ve  bütün kasabalı nişana davet edilir. Nişana gelen kasabalı halkı birçok hediye getirirler. Nişanda oynanır, halay çekilir ve yaklaşık dört saat sürer. Kızın ve oğlanın ailesinin yapmış olduğu çeyizler nişanda sergilenir. Nişana gelenlere bisküvi, lokum ve yemek ikram edilir. Akşamın olmasıyla nişan sona erer.

DÜĞÜN:

Davul ikindi vaktiyle çalmaya başlar Kasabanın gençleri ilk davulun çalmasıyla birlikte ilk halaylarını çekerler. Düğün sahibinin ikramıyla tavuk yerler. Akşam olunca davul çalmaya devam eder Halay çekilir. Kasabadaki insanlar düğün sahibine hayırlı olsuna gelirler. Gelen misafirlere çay ve sigara ikram edilir. Düğün gece yarısına kadar devam eder ikinci günü ise kadınlar hayırlı olsuna gelirler yemek ikram edilir. Asıl yemek günü 3.gün olduğu için ona hazırlık yapılır. Akşam olunca gençler halay çekip, oyunlar oynanır. Kız tarafında yine ilk gün kızlar gelinin çeyizini yıkayıp ütü yaparlar. Gelinin iki tane sadıcı olur. İkinci günü ise yıkanıp hazırlanan çeyiz asılır. Akşama erkek tarafı için hazır hale getirilir. Akşam olunca erkek tarafı çeyiz görmeye gelirler, kız evinde 3.gün yemekler yapılır damat sadıcının evinde yıkanır. Kasabalılar yemeği yedikten sonra bahşiş bırakırlar. Kız tarafında ise kasabanın davet edilen kızları çeyize bakmaya gelirler. Akşam ise damada ve geline kına yakılır. Bu günün bitmesiyle düğün sona erer ve tabiî ki sadece gelin alma kalır. Son gün gelin arabası hazırlanır ve gelin almaya gidilir. Akşam olunca mevlüt yapılır ve düğün sona erer.